Често задавани въпроси

Как да избера най-подходящия касов апарат за мен?

Отговор: Фискалното устройство се избира в зависимост от специфичните характеристики на обекта. Ако обектът е със силно ниво на натоварване (пр. закусвалня, магазин хранителни стоки), трябва да се избере устройство, което е проектирано за по-интензивна работа.

Какво се случва когато закупя фискално устройство? Трябва ли да ходя в НАП?

Отговор: Одобрените фискални устройства имат автоматична връзка с НАП. При закупуване, устройството се програмира, фискализира с ЕИК на клиента и дистанционно се регистрира в системата на НАП. По отношение на фискалното устройство, притежателят му няма задължение да подава допълнителни документи в НАП.

Защо е необходимо да плащам годишна такса за СИМ карта и поддръжка?

Отговор: Всяко фискално устройство е с вградена сим карта, чрез която се осъществява връзката с НАП. За първата година, таксата за сим карта е включена в цената на фискалното устройство. След изтичане на гаранционния срок, сим картата трябва да се предплати за период от 3, 6 или 12 месеца. По отношение на сервизния договор – всяка сервизна организация предлагаща фискални устройства е длъжна да поеме обслужването му в рамките на гаранционния срок. Поради приложението на фискалните устройства, всеки клиент е длъжен да има активен сервизен договор, с което се гарантира коректността в данните, които се изпращат към НАП.

Какво ще се случи, ако не подновя договора и сим картата?

Отговор: В повечето случаи, фискалното устройство спира да функционира след три неуспешни опита да изпрати данни към НАП. За повече информация, моля свържете се с нас!

Как да избера правилния софтуер за моя обект? За какво трябва да внимавам?

Отговор: Преди да се пристъпи към закупуване на търговски софтуер, трябва да се разгледат няколко основни въпроса:

  • Защо ми е необходим търговски софтуер?
  • Какво искам да следя с него?
  • Каква допълнителна техника е необходимо да имам?
  • Продавачът на търговския софтуер предлага ли поддръжка?
  • Има ли и колко често е необходимо да се извършват задължителни обновления?
  • Каква сума съм готов да отделя?